YLE Finnish National Breadcasting company 26.10.2020.

I nästan hundra år fungerade Själö som en förvaringsanstalt för socialt avfallna och mentalt sjuka kvinnor. Ön förblev den sista destinationen för många. De utstötta kvinnorna internerades för att observeras, studeras och mätas ungefär på liknande sätt som den omgivande naturen iakttas idag av forskarna som jobbar i det gamla hospitalet.

Lotta Petronellas poetiska och personliga radioessä undersöker Själö dels som fysisk plats men också som ett mentalt tillstånd, ett tillstånd som innehåller samt bevarar historiens olika skikt, där nuet blott är en del. Essän begrundar geologisk tid, människlig påverkan på ön, vetenskapliga undersökningar och vårdformer.

Vidare undersöker essän olika vetenskapliga perspektiv och granskar även hur upphovskvinnans eget intresse för verket vaknar till liv och hur den kreativa processen samverkar med det mångskiktade och exceptionellt intressanta grundmaterialet.

Under de senaste fyra åren har Lotta Petronella arbetat med en dokumentär film om Själö. Den internationellt uppmärksammade, prisbelönta filmen Själö-Island of Souls fick sin premiär på Köpenhamns filmfestival under mars månad. I radioessän återvänder Lotta Petronella till denna forskningsresa i öns dramatiska historia och dagens vetenskapliga forskning.

Geologiskt skapades Själö under istiden. Historien som sjukhusö börjar år 1619, då ett sjukhus för spetälska grundas. Senare fanns ett mentalsjukhus på ön, de senaste hundra åren har byggnaden fungerat som ett kvinnosjukhus. Sjukhusaktiviteten upphör år 1962. Efter det har Åbo universitets forskningsinstitut verkat på ön.

Intervjuer med Joni Mäkinen, geolog och forskare; Bodil Lindfors, psykoterapeut och poet; Laura Hollstén, historiker och forskare: Jani Sormunen, fästings forskare och Ritva Penttinen, fd. biologiska museets amanuens och fästings forskare.

I rollerna
Patient och läkare: Maaria Nuoranne och Göran Schauman.
Pictorius: Göran Schauman
Det oskickade brevet nr. 1: Cecilia Westerberg
Det oskickade brevet nr. 2: Laura Naukkarinen

Regi, manus och klipp: Lotta Petronella
Producent: Ilona Tolmunen
Ljud design: Janne Laine
Kompositör: Laura Naukkarinen
Fiktiv röst Pictorius: Seppo Parkkinen, översättning Harriet Nylund
Tack: Jutta Ahlbeck, Saaristomeren tutkimuslaitos,
Foto copyright: Maija Savolainen