Radio documentary series for Finnish broadcasting company YLE, 2020. Directed by Visa Koiso-Kanttila, Sound design Janne Laine, Music Lau Nau, Producer Sakari Silvola.

https://areena.yle.fi/audio/1-50674127

Huostassa

Lastensuojelun rikotut nuoret

Huostassa-audiodokumenttisarjassa neljä lastensuojelun sijaishuollossa kasvanutta nuorta kertoo kokemuksistaan suomalaisesta lastensuojelusta 2010-luvulla. Järjestelmä, jonka tehtävä on suojella lasta ja tukea tämän hyvinvointia, ei nuorten mukaan toimi. Turvallisen nuoruuden sijaan lapset ovat traumatisoituneet lastensuojelussa kokemastaan kaltoinkohtelusta.
“Väkivallalla uhkailua. Riisuttamista. Huutamista. Mattoon käärimistä. Kiinnipitoja. Eristämistä päiviksi huoneeseen, jossa on vain sänky ja matto. Nimen sijasta kutsutaan vain oppilaaksi.”
“Kukaan ei välitä. Sosiaalityöntekijä tai tarkastajat eivät usko. Ei ole ulospääsyä. Ei tilanteesta, mutta ei laitoksestakaan. Ulkoilla saa vain 15 minuuttia kerrallaan, tai jos ohjaajia huvittaa.”
“Seinät kaatuu niskaan ja näen harhoja. Mua pidettiin neljän seinän sisällä 49 päivää, koko kesä. 13-vuotiasta lasta! Mietin mitä niin pahaa oon tehny, että oon ansainnu tän?”
Nuorten lisäksi sarjassa kuullaan kahta aikuista, jotka ovat olleet töissä lastensuojelulaitoksissa. Ohjaajat kertovat laitoksista säilytyspaikkoina, joiden tavoite ei ole osallisuuteen ja omaan ajatteluun kasvattaminen, vaan ”kauhun tasapainon” säilyttäminen. Huostassa-sarjan puheenvuorot kertovat nuorten ja ohjaajien omien tarinoiden kautta samanlaisista epäkohdista, jotka ovat nousseet viime vuosina useasti julkisuuteen esimerkiksi eduskunnan oikeusasiamiehen tarkastuksissa ja raporteissa.
Sarjan tekijä Visa Koiso-Kanttila on ansioitunut ja palkittu elokuvaohjaaja, joka on aiemmin tehnyt dokumenttielokuvia ihmisistä, joiden on vaikea saada omaa ääntään kuuluviin. Huostassa on hänen ensimmäinen audiodokumenttiteoksensa. Huostassa-dokumenteissa on sisältöä, joka saattaa järkyttää ja ahdistaa herkkiä kuulijoita.
Työryhmä:
Ohjaus ja toteutus: Visa Koiso-Kanttila
Äänisuunnittelu: Janne Laine
Musiikki: Lau Nau (Laura Naukkarinen)
Yle-tuottaja: Sakari Silvola